Nathalie V
i

Hoe laat je dof haar weer glanzen

Waarom is je haar zo dof?

Dat kan liggen aan je haartype. Als je krullen hebt, je blond of rood haar hebt, of als het grof is, dan glanst het van nature minder.

Je hebt daarentegen de glans-jackpot gewonnen als je fijn, steil en donker haar hebt.

Maar je haartype zegt ook niet alles. Als het beschadigd is, droog is, bedekt is met talg, of met productresten of met mineralen, dan is je haar ook doffer.

Waarom glanst fijn, steil en donker haar meer?

Omdat het meer licht weerkaatst. En dat is wat glans is: licht dat weerkaatst van een glad oppervlak. Denk maar aan hoe water glinstert als de zon erop staat. Of hoe je vaders horloge je verblindt elke keer als er licht op valt.

Je haar is in dit geval het gladde oppervlak. Het is net als een vis bedekt met schubben. Die overlappen elkaar als dakpannen. Als die plat liggen, dan glanst je haar meer.

Glans is licht dat weerkaatst van een glad oppervlak

Fijn, steil haar

Fijn en steil haar hebben van nature platter liggende schubben dan andere haartypes, dus ook meer glans.

En haar dat steil is vormt ook nog eens één heel groot oppervlak, waar licht op weerkaatst: net zoals een spiegel.

Schoon haar

Om het licht goed te kunnen weerkaatsen moeten de schubben wel schoon zijn: dus niet bedekt met talg, productresten en kalk. Die vormen namelijk een laagje, zodat het licht je haar niet kan bereiken. Dat heet ook wel build up.

Gezond gehydrateerd haar

Als je je haar beschadigt gaan de schubben omhoog staan en breken ze af. En een ruig oppervlak betekent minder weerkaatsing, en houdt dus in dat je haar dof(fer) is.

Je beschadigt het onder meer door te verven, heet te föhnen, ruig te borstelen en door meerdere malen per week te wassen met een uitdrogende shampoo.

Donker haar

Is je haar bruin of zwart, dan heeft het ander pigment dan blond en rood haar. Het weerkaatst het licht anders. Daarnaast is het verschil tussen het licht en je haarkleur groot: je ziet de weerkaatsing dus veel beter.

Oké, dus blond en krullend haar is gewoon dof?

Nee hoor. Je krijgt misschien niet evenveel glans als anderen, maar dat hoeft niet te betekenen dat het dan dof moet zijn.

En weet je? Je haar kan nog zo fijn, steil en donker zijn: als het erg beschadigd is en vies is, dan glanst het alsnog minder. Dus: welk haartype je ook hebt, zorg dat het schoon en gezond is voor meer glans.

Heb je krullen? Dan is het goed om te weten dat één grote, stevige krul meer glanst dan een heleboel kleine, losse krullen. Het vormt een groter oppervlak waarop licht kan weerkaatsen. Zorg dus dat je haar samenklontert

Én: of je haar nou grof is of fijn, krullend of steil is en een donkere of lichte kleur heeft, je kunt ook producten gebruiken die voor meer glans zorgen.

Welke producten laten je haar meer glanzen?

Dat zijn bijvoorbeeld: custard gels, clarifying shampoos, conditioners met water-oplosbare siliconen, plantaardige oliën, haarproducten met vette (hydraterende) alcoholen, haarspray met PPG-3benzyl ether myristate (PBEM)

 1. Custard gels voor krullen

Gedefinieerde krullen glanzen meer dan kleine, losse krulletjes. Gebruik custard in je haar om je krullen in vorm te brengen. Dat is een soort gel die ontzettend goed hydrateert.

 1. Clarifying of chelating shampoo

Een clarifying shampoo verwijdert hardnekkige productresten zoals siliconen uit je haar. Heb je thuis hard water (met veel kalk) of zwem je regelmatig in water met chloor gebruik dan een zogenaamde chelating shampoo.

Gebruik de shampoo niet vaker dan één à twee keer per maand en verzorg je haar na gebruik goed.

 1. Water-oplosbare siliconen

Van producten met siliconen gaat je haar meer glanzen. Máár het is erg opletten: siliconen blijven achter op je haar, zelfs na meerdere keren wassen en dat maakt je haar dof.

Als je siliconen gebruikt, kies dan producten met water-oplosbare siliconen, zoals Amodemethicone. Of siliconen die vanzelf verdampen. In mijn blogpost Zijn producten met siliconen nou echt zo slecht voor je haar? vertel ik je welke dat allemaal zijn.

 1. Plantaardige oliën

Oliën zijn geweldig voor je haar. Ze beschermen, verzachten en versterken je haar én ze laten het meer glanzen. Welke olie het beste voor jou werkt is een kwestie van uitproberen.

 • Vette alcoholen
 • Niet alle alcoholen drogen je haar uit. Vette alcoholen, zoals cetyl alcohol of stearyl alcohol verzorgen je haar juist. Ze leggen net zoals siliconen een beschermend laagje om je haar. Je krijgt minder last van pluis en meer glans.

  1. PPG-3 Benzyl ether myristate (PBEM)

  Haarsprays en conditioners die PBEM bevatten verbeteren de glans bij lichtere haarkleuren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Dit ingrediënt is een emollient, dat houdt in dat het verzacht en vocht insluit.

  En eindigen met koud water. Dat helpt toch ook?

  Nee. Je schubben gaan niet plat liggen door koud water.